فهرست مطالب

تعلیم و تربیت - سال سی و هشتم شماره 1 (پیاپی 149، بهار 1401)

فصلنامه تعلیم و تربیت
سال سی و هشتم شماره 1 (پیاپی 149، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مینا احمدیان*، حسن ملکی، حسین اسکندری، نعمت الله موسی پور، علیرضا صادقی صفحات 9-26

    نقش آغازین مدرسه در بهبود روابط میان- فردی و اجتماعی به منظور حل مشکلات اجتماعی اهمیت حیاتی برای هر جامعه دارد. یکی از بهترین راهکارهای حل مسایل اجتماعی، شناسایی مشکلات ارتباطی و آموزش مهارتهای ارتباطی از سنین پایین تر به ویژه دوره آموزش ابتدایی است. بر این مبنا سوال پژوهش حاضر این است که دانش آموزان دوره دوم ابتدایی چه مشکلات ارتباط میان- فردی و اجتماعی دارند؟ در این پژوهش از روش تحلیل محتوای کیفی با رویکرد تلخیصی استفاده شده است. پس از تحلیل متن مصاحبه با 20 نفر از معلمان سه منطقه از شهر تهران(مناطق 15، 16 و 19)، هشت دسته مشکلات ارتباط میان- فردی و اجتماعی دانش آموزان شناسایی شد که عبارت اند از: 1. مشکلات مربوط به کنترل احساسات و ایجاد تنش، 2. مشکلات مربوط به گفت وگو و انتقال پیام، 3. مشکلات مربوط به تشریک مساعی و کار گروهی، 4. مشکلات مربوط به حل مساله و تفکر کردن، 5. مشکلات پایه و شخصیتی، 6. مشکلات خودمراقبتی، 7. مشکلات ارتباط با خود و 8. ضعف در دوستیابی. بنابر نظر معلمان حل مشکلات ارتباطی صرفا با آموزش به دانش آموزان امکان پذیر نمی باشد، بلکه نیازمند توجه به برخی متغیرها و بازنگری عواملی مانند هماهنگی کلیه نهادها(خانواده، محله، مدرسه، رسانه ها و...)، میزان مهارت معلمان، شمار دانش آموزان، مدت زمان آموزشی، پایه تحصیلی دانش آموزان، کافی بودن نیروی آموزشی و محتوای آموزشی است.

    کلیدواژگان: مشکلات ارتباطی، ارتباط اجتماعی، دوره دوم ابتدایی، معلمان
  • اکرم کرمی، عصمت مسعودی ندوشن*، مرتضی سمیعی زفرقندی صفحات 27-48

    هدف پژوهش حاضر شناسایی مولفه های جهانی  توسعه حرفه ای معلمان است. مطالعه از نوع کیفی و روش آن سنتزپژوهی است. داده ها با مرور ادبیات و پیشینه نظری از طریق جستجوی نظام مند منابع کتابخانه ای، پایان نامه ها و مقالات موجود در پایگاه های اطلاعاتیERIC, ScienceDirect, Scopus, Springer, Magiran, IranDoc  گرد آوری شده اند. از میان پژوهشهای صورت گرفته داخلی در سالهای 1390 تا 1396 و پژوهشهای خارجی در سالهای 2008 تا 2018، تعداد 80  مورد پژوهش شناسایی و از میان آنها 53 مورد پژوهش برای بررسی و تحلیل انتخاب شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش تحلیل محتوای استقرایی و کدگذاری باز و گزینشی استفاده شده است. برای تایید اعتبار یافته ها از معیار باورپذیری (توصیف همتایان)، برای تامین اطمینان پذیری از کفایت اجتماعی، برای تاییدپذیری از نگارش یادداشتهای تاملی و برای انتقال پذیری از نمونه گیری هدفمند استفاده شده است. بررسیها نشان دادند که مطالعات سنتزپژوهی طی سالهای اخیر روند رو به رشدی داشته است و الگوی موردنظر در سه بعد دانش(دانش تخصصی، دانش فناوری اطلاعات، دانش تربیتی)، منش(اخلاق فردی، اخلاق سازمانی) و کنش(ارتباط میان- فردی، ارتباط درون- سازمانی، ارتباط برون- سازمانی) قابل تفکیک است. سیاستمداران و برنامه ریزان آموزشی می توانند با استفاده از الگوی مفهومی مستخرج، تدابیر شایسته را برای توسعه حرفه ای معلمان و ارتقای کیفیت آموزشی اتخاذ کنند. معلمان نیز قادرخواهند بود تا از الگوی موجود برای افزایش شایستگیها و روزآمد کردن دانش و مهارتهای خویش بهره بگیرند.

    کلیدواژگان: معلمان، توسعه حرفه ای، سنتزپژوهی، سیستم آموزشی، الگو
  • منصوره بختیاری فایندری، محمود قربانی*، احمد زنده دل، احمد اکبری صفحات 49-68

    این تحقیق از نظر هدف از پژوهشهای کاربردی و از نظر روش، کیفی است و در آن برای طراحی مدل، تکنیک دلفی به کار رفته است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل همه اساتید گرو ه های علوم تربیتی و مدیریت و مدیران ارشد ستادی موسسات آموزش عالی و همچنین مدیران و معاونان آموزش و پرورش نواحی هفتگانه مشهد در سال تحصیلی 97-1396 بوده اند. بعد از طراحی مدل مفهومی اولیه براساس مبانی نظری و پیشینه تحقیق حاضر و تحلیل کیفی، ابعاد و مولفه های مدل برای 20 نفر از خبرگان ارسال شده و روایی هر کدام از سوالات در سه مرحله متفاوت دلفی مورد سنجش و پایش قرار گرفته است. همچنین پس از اعمال برخی از پیشنهادات و اصلاحات مورد نیاز در پرسشنامه تحقیق بر اساس یافته های حاصله، پرسشنامه نهایی تهیه و تنظیم شد. بنابراین روایی ابزار تحقیق  با توجه به نظرات خبرگان به صورت روایی صوری مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفت. همچنین از تحلیل عاملی استفاده شده است. با بهره گیری از داده های حاصل از پیش آزمون در یک نمونه 25 نفری از اعضای نمونه مورد بررسی، ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد و این ضریب بزرگ تر از 0/8 بود که نشان دهنده قابلیت اعتماد بالای ابزار تحقیق است. بر اساس یافته های این تحقیق، مدل شایستگی دارای چهار بعد فردی، ارتباطی، سازمانی و حرفه ای و 32 مولفه بوده است. همچنین مدل جانشین پروری در چهار مرحله تعیین خط مشی، ارزیابی داوطلب، پرورش داوطلب و ارزیابی اثربخشی و شامل 9 مولفه بوده است.

    کلیدواژگان: شایستگی، جانشین پروری، مدیران آموزشی، آموزش و پرورش مشهد، رویکرد کیفی
  • زهرا افشارکهن* صفحات 69-88

    هدف این مقاله، بررسی آخرین یافته های پژوهشی به قصد دستیابی به مفاهیم مشترک و دیدگاه های جدید در مورد طنز آموزشی به منظور تبیین لزوم کاربست عملی آن در ارتقای کیفیت آموزش در نظام آموزشی کشور است. پژوهش حاضر به روش سنتزپژوهی صورت گرفته که در آن با استخراج مولفه ها و نکات مشترک تعدادی از تحقیقات مرتبط با طنز طبق اصول تلفیق، سنتزی از داده ها و یافته ها مورد بازآرایی، بازاندیشی و تحلیل قرار گرفته است. یافته ها نشان می دهند که طنز آموزشی ظرفیت بالایی برای کاربست در محیطهای آموزشی دارد و می تواند به غنی سازی برنامه های درسی به طرق گوناگون از جمله تلطیف فضای آموزشی، ارتقای روحیه دانش آموزان، رفع خستگی، افزایش توجه و اعتماد به نفس و بهبود روابط دانش آموزان با معلمان کمک کند. شایان ذکر است که معلمان از دیرباز به طور معمول در کلاسهای درس خود از انواع طنزهای کلامی و غیرکلامی برای پیشبرد بهتر فرایند آموزش و افزایش میزان شادی و نشاط دانش آموزان و ارتقای سطح توجه آنان استفاده کرده اند در حالی که ممکن است از دید آنان، شوخ طبعی به عنوان یک موضوع علمی مورد توجه قرار نگرفته باشد، اما ادعای پژوهش حاضر این است که توسعه فرهنگ طنز به منزله یک روش آموزشی می تواند به عنوان یک کاتالیزور و تسهیلگر به کمک معلم بشتابد و دستیابی به اهداف آموزشی را تسهیل و تسریع کند. در نهایت، پیشنهادهایی برای استفاده این یافته ها در حوزه آموزش و بهبود کیفیت یادگیری ارایه شده است.

    کلیدواژگان: طنز آموزشی، برنامه های درسی، سنتزپژوهی
  • مرضیه کهندل، مرتضی کرمی*، محمدرضا آهنچیان، محمود مهرمحمدی صفحات 89-108

    این مقاله قصد دارد با توجه به زمینه های شکل گیری هویت حرفه ای معلم در نظام آموزش وپرورش ایران، چارچوبی ارایه کند تا انواعی از هویتهای حرفه ای را که می توان برای معلمان ایرانی متصور شد، از منظر مناسبات قدرت بازنمایی کند. بدین منظور نخست با گردآوری روایتهای محیطی و تحلیل اولیه گفتمانهای موجود در هر یک، انواعی از مقوله ها در زمینه هویت حرفه ای معلم شناسایی شد که جملگی به تاثیر قدرت بر تکوین هویت اشاره می کرد. در ادامه برای ساماندهی یافته های اولیه ذیل یک نظریه معتبر، به آرای میشل فوکو و رویکرد تحلیل گفتمان انتقادی وی مراجعه شد. به همین منظور، به روش اسنادی تحلیلی یک ماتریس دوبعدی همچون یک سامان دانایی (اپیستمه) به عنوان چارچوبی برای نمایش انواع هویتهای محتمل معلم در بافت و ساختار آموزش وپرورش ایران تنظیم شد که یکی از ابعاد آن به عناصر سازنده قدرتهای حاکم بر عمل حرفه ای معلم و بعد دیگر بر انواع واکنشهای معلمان به این عناصر قدرت اشاره دارد. از تقاطع این ابعاد انواع احتمالاتی به دست آمده است که هر یک می تواند گویای یک نماد هویتی برای معلم باشد. لذا انواع هویتهایی را که به صورت نظام مند در چارچوب ماتریس گونه "قدرت به مثابه مراقبت"جایگذاری شده اند می توان به عنوان یافته های اصلی این تحقیق معرفی کرد که برای تبیین محدوده تغییرات هویتی معلمان ایرانی بر اساس جابه جایی در مناسبات قدرت راهگشاست.

    کلیدواژگان: هویت حرفه ای معلمان، قدرت، میشل فوکو، اپیستمه
  • فردین محمدی* صفحات 109-132

    پژوهش حاضر سعی در تبیین این مساله دارد که عادت واره نهادی دانش آموزان در مشهد در چه سطحی قرار دارد و چه شرایطی بر آن اثرگذار بوده است. به این منظور چارچوب مفهومی پژوهش بر اساس نظریات بوردیو تدوین شده و به منظور گردآوری و تحلیل داده ها از روش پیمایش و تحلیل موضوعی بهره گرفته شده است. جامعه آماری مورد مطالعه در روش پیمایش عبارت بود از دانش آموزان شهر مشهد که با روش نمونه گیری خوشه ای و فرمول کوکران 390 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. در روش تحلیل موضوعی با استفاده از نمونه گیری هدفمند و معیار اشباع نظری با  31 نفر از معلمان به مثابه مطلعان کلیدی مصاحبه شد. نتایج بخش کمی بیانگر آن است که سطح عادت واره نهادی دانش آموزان پایین تر از سطح متوسط قرار دارد و نتایج بخش کیفی نیز نشان دهنده تضعیف عادت واره نهادی دانش آموزان در سالهای اخیر تحت تاثیر شرایط درون- میدانی و فرامیدانی است. بنابراین نتایج بخش کمی و کیفی تحقیق بیانگر تضعیف سطح عادت واره نهادی دانش آموزان است. چنین وضعیتی برای میدان آموزش که یکی از مهم ترین کارکردهای میدان اجتماعی را به عهده دارد، رضایت بخش نیست. با توجه به آنکه رابطه متقابل میان میدان تولید و مصرف آموزش وجود دارد، ضروری است که این چالش مورد بررسی و اصلاح قرار گیرد.

    کلیدواژگان: میدان آموزش، عادت واره نهادی، دانش آموزان، بوردیو
  • محسن حاجی‎تبار فیروزجائی* صفحات 133-150

    هدف پژوهش حاضر ، بررسی میزان درک معلمان دوره اول متوسطه از کنترل بر تصمیمات برنامه درسی و شناسایی عوامل موثر بر آن بوده است. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی بوده و جامعه آماری شامل همه معلمان دوره اول متوسطه شهرستان بابل در سال 1396 بوده است که با استفاده از شیوه نمونه‏ گیری خوشه ای یک مرحله ای 202 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه پیک (2015) و برای تحلیل اطلاعات از همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه به شیوه همزمان استفاده شده است. نتایج نشان داد که معلمان در همه حوزه های تصمیم ‏گیری کنترل کمی را درک می‏ کنند. به این صورت که در زمینه راهبردهای آموزش بیشترین و در زمینه محتوا کمترین میزان کنترل را درک می‏ کنند. توجه معلمان به راهنمای برنامه درسی، راهنمای معلم، نیازهای دانش ‏آموزان و زمینه ‏های محلی ارتباط معنادار، اما توجه معلمان به کتابهای درسی و ارزشیابی ارتباط منفی با ادراک‏ آنان از کنترل دارد. باورهای مثبت معلمان درباره مواد برنامه درسی، دانش محتوایی، دانش آموزشگری معلمان و همکاری با دیگر معلمان با درک معلمان از کنترل برنامه درسی مرتبط بود. به ویژه، دانش محتوایی و آموزشگری معلمان با ادراک کنترل راهبردهای آموزشی و تخصیص زمان بسیار مرتبط بود، اما دانش معلمان از چگونگی استفاده از مواد برنامه درسی رابطه معنادار با ادراک‏ شان از کنترل ندارد. همچنین همکاری با معلمان دیگر با افزایش درک ‏شان در تصمیم ‏گیری رابطه معنادار داشت، اما در استفاده از برنامه درسی و بهبود دانش معلمان رابطه معنادار نداشت.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، درک معلم، تصمیم گیری برنامه درسی، کنترل برنامه درسی
  • نسرین ترابی صائین، شعله لیوارجانی*، معصومه آزموده، اکبر رضایی صفحات 151-168

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه تاثیر آموزش مهارتهای زندگی و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر هوش هیجانی دانش آموزان دختر بوده است. روش پژوهش نیمه تجربی (پیش آزمون- پس آزمون) با استفاده از دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. 60 نفر از دانش آموزان پایه نهم دبیرستانهای دخترانه ناحیه 3 تهران (روشنگران، بامداد پارسی، نرجس) در سال تحصیلی 99-1398 که دارای نمرات پایین تر در مقیاس هوش هیجانی بار- آن (1997) بودند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (هر گروه 20 نفر) و یک گروه کنترل (20 نفری) قرار گرفتند. برای گروه اول آموزش مهارتهای زندگی (10 جلسه: هر هفته یک جلسه یک ونیم تا دو ساعته) و برای گروه دوم آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (8 جلسه: هر هفته یک جلسه دو ساعته) اعمال شد و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. همه آزمودنیها پیش از آغاز آموزش و پس از آن، پرسشنامه هوش هیجانی بار- آن (1997) را تکمیل کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس تک متغیره و چندمتغیره استفاده شده است. نتایج نشان داد که میانگین نمرات در متغیر هوش هیجانی و مولفه های آن در گروه آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی نسبت به گروه آموزش مهارتهای زندگی و در گروه آموزش مهارتهای زندگی نسبت به گروه کنترل در پس آزمون به طور معنا داری افزایش یافته است. در کل می توان نتیجه گرفت که آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی در افزایش هوش هیجانی دانش آموزان دختر موثرتر از آموزش مهارتهای زندگی است.

    کلیدواژگان: دانش آموزان، کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، مهارتهای زندگی، هوش هیجانی
|
  • M. Ahmadian*, H. Maleki, Ph.D., H. Eskandari, N. Mousapour, A. R. Sadeghi Pages 9-26

    In any society, schools have crucial importance when it comes to improving social and interpersonal relationships and solving social problems. One of the best ways to solve social problems is to identify communication problems and provide training in communication skills from lower ages, particularly in primary school. Therefore, the present study poses the question: what interpersonal and social problems can be found in second-grade primary schoolchildren? This study has been conducted using the qualitative content analysis method with a summative approach. Analyzing interview transcripts with 20 teachers from three different school districts in the city of Tehran (Districts 15, 16, and 19) led to eight different categories identified for students' interpersonal and social problems: 1. problems regarding controlling emotions and creating tension, 2. problems arising in discourse or getting one's message across, 3. collaboration and teamwork problems, 4. problems in problem-solving and thinking, 5. character-wise problems, 6. self-protection problems, 7. problems in intrapersonal communication, and 8. weaknesses in making friends. From teachers' point of view, communication problems cannot be solved by providing students with instructions alone; some variables need to be taken into consideration and changed and revised significantly, such as harmony among different institutions (i.e. families, neighborhoods, school, the media, etc.), teachers' skills, the number of students, students' grade, how long training lasts, the adequacy of school personnel as well the education content itself.

    Keywords: communication problems, social communication, second-grade primary school, teachers
  • A. Karami, E. Massoudi Nadoushan *, M. Sami’Ee Zafarghandi Pages 27-48

    The present research aims to identify the global components involved in the professional development of teachers. The research is of qualitative kind, and synthesis research has been used. The data have been collected by means of literature review and studying theoretical background, and systematic searching of library resources, dissertation theses and articles on databases such as IranDoc, Magiran, Springer, Scopus, ScienceDirect, and ERIC. From the domestic studies carried out from 2011 to 2017 and the foreign studies conducted from 2008 to 2018, 80 studies were identified, and 53 of them were selected for analysis. Inductive content analysis and open coding with a selective approach were used in this research. In order to validate the credibility of the findings, peer descriptions were used, social competence was used to provide dependability, and reflection notes were used to achieve confirmability, and purposive sampling was used on order to provide transferability. The studies showed an increase in the synthesis research conducted in recent years, and the model provided by this study can be categorized into three dimensions: knowledge (specialized knowledge, knowledge of IT and educational and developmental knowledge), ethos (personal ethics and organizational ethics) and action (interpersonal relationships, intra-organizational relationships, and extra-organizational relationships). Policy makers and planners can use the conceptual model provided by this study to divide appropriate strategies aiming to bring about teachers' professional development and improve the quality of education. Teachers will also be able to use the model in order to enhance their competences and update their knowledge and skills.

    Keywords: teachers, professional development, synthesis research, educational system, model
  • M. Bakhtiari Fayandari, M. Ghorbani*, A. Zendehdel, A. Akbari Pages 49-68

    Objective-wise, this research falls into the applied category, while a qualitative method has been used, and the model has been designed based on the Delphi method. The statistical population consisted of all educational and administration sciences professors, senior executives of higher education institutes, and deputy directors of the seven school districts in the city of Mashhad during the school year of 2017-2018. Having designed the initial conceptual model based on theoretical background and qualitative analysis, we sent the dimensions and components of the model to 20 well-informed individuals, and the validity of each question was assessed and surveyed in three different stages of the Delphi method. Moreover, after some recommended modifications were made in the questionnaire for this study based on the findings, the final draft of the questionnaire was prepared. Therefore, face validity has been the basis for the assessment of the validity of the research tool, for points of view of well-informed individuals have been used. Factor analysis has also been used. Using the data obtained from the pre-test for a sample consisting of 25 individuals, the Cronbach's alpha was calculated to be greater than 0.8, which indicates the high reliability of the research tool used. Based on the findings of this research, the competence model consists of four dimensions -- individual, communicative, organizational and professional -- and 32 components. Furthermore, the succession method consisted of four stages -- determining policies, assessing candidates, training candidates and evaluating their effectiveness -- and 9 components.

    Keywords: competence, succession, education managers, school districts in Mashhad, qualitative approach
  • Z. Afsharkohan * Pages 69-88

    This article aims to study the latest research findings in order to achieve common concepts and new outlooks on humor in education as an effort to explain the significance of the practical usage of humor to enhance the quality of education in the Iranian system of education. Following a synthesis research method, the present study has extracted the common components and points existing in studies related to humor and provided a rearranged, revised and analyzed synthesis of the data and findings based on the principles of consolidation. The findings indicate that humor has a very high potential to be used in educational environments and can, through providing a more refreshed atmosphere, raising students' spirits, eliminating boredom, enhancing attentiveness and self-confidence and improving student-teacher relationships, help enrich educational programs. It is to be noted that teachers have, for a very long time, used verbal and non-verbal humor in their classes quite often as efforts to further the process of education, keep students happy and lively and enhance their attentiveness. Although they might not have considered the use of humor in the classroom from a scientific point of view, the present study claims that by developing the culture of humor has an educational method can provide a catalyst to make teachers' jobs easier and allow educational goals to be achieved faster and at greater ease. Suggestions have also been provided on how to use the findings of this research in order to enhance the quality of education and help students learn better.

    Keywords: humor in education, curriculum, synthesis research
  • M. Kohandel*, M. Karami, M. R. Ahanchian, M. Mehrmohammadi Pages 89-108

    Based on the grounds giving form to teachers' professional identity in Iran's educational system, the present study aims to provide a framework to portray, with a power-based approach, the various kinds of professional identity which can be perceived for Iranian teachers. For this purpose, narratives were collected and the discourses were analyzed, which led to different kinds of issues regarding teachers' professional identity, all of which pointed out the influence of power in the creation of identity. Then, in order to organize the findings in accordance with an established theory, Michel Foucault's views and his approach to critical discourse analysis were used. Using documentary analysis, an episteme-like two-dimensional matrix was devised as a framework to display the various possible identities for teachers in the context of Iranian education. One dimension represents the elements constituting the powers residing over teachers' professional performance, while the other dimension depicts the different reactions teachers showed to these elements of power. When these dimensions meet, possibilities arise, each of which can symbolize teachers' identity. Therefore, the different kinds of identity systematically placed in the matrix-like framework of "power like protection" can be regarded as the main findings of this study, which can prove useful when it comes to explaining the range of changes in teachers' identity based on changes in power relations.

    Keywords: teachers' professional identity, power, Michel Foucault, episteme
  • F. Mohammadi * Pages 109-132

    The present research aims to determine the level of and also the conditions influencing institutional habitus in students in the city of Mashhad. The conceptual framework of the research has been compiled based on Bourdieu’s theories, and survey as well as content analysis have been used to collect and analyze data. Using a survey approach, the statistical population was formed from among students in schools in the city of Mashhad by means cluster sampling and the Cochran formula, which led to 390 students being selected. As for the thematic analysis, 31 teachers were interviewed as the key well-informed using purposive sampling and theoretical saturation criterion. The quantitative results point out students' institutional habitus to be lower than the average level, and the qualitative results also indicate weakening institutional habitus in students in recent years owing to circumstances both within and beyond the field. Therefore, the results of this study qualitatively and quantitatively point to a wane in the level of students' institutional habitus, which is unfavorable for education, a field among the most significant of social fields. Given the correlation between the fields of production and consumption in education, it is necessary that the posed challenge be addressed, studied and put right.

    Keywords: education field, institutional habitus, students, Bourdieu
  • M. Hajitabar Firouzjaee* Pages 133-150

    The present research aims to study junior high school teachers' perception of control over curriculum decisions and identify factors that influence it. The survey method was used for this descriptive research, and the statistical population consisted of all junior high school teachers in the region of Babol in 2017. Using single-stage cluster sampling, 202 teachers were selected as the statistical sample. The Paik questionnaire (2015) was used to collect data, and Pearson correlation as well as simultaneous linear and multiple regression were used for data analysis. The results point out that teachers understand quantitative control in all areas of decision making. In regard to educational strategies, they show the highest level of cognition of control, while in content, the lowest level of cognition of control is indicated. Teachers' attention to the curriculum guide, the teacher's book, students' needs, and local matters showed a meaningful correlation, whereas their attention to the textbooks and assessment proved to have a negative correlation with their perception of control. Teachers' positive beliefs regarding the curriculum, content knowledge, teachers' pedagogical knowledge and collaboration with other teachers proved to be correlated to teachers' cognition of curriculum. In particular, in the case of content knowledge, teachers' pedagogical knowledge and collaboration with other teachers, correlation was shown to be high. However, teachers' knowledge of how to use the content in the curriculum showed no meaningful correlation with their cognition of the curriculum. Moreover, teachers' collaboration proved to be meaningfully correlated with increasing their cognition of decision making, while the correlation was not meaningful in the case of using the curriculum and improving teachers' knowledge.

    Keywords: curriculum, teachers' perception, curriculum decisions, curriculum control
  • N. Torabi Sa’Een, S. Livarjani *, M. Azmoudeh, A. Rezaee Pages 151-168

    The present research aims to compare the effect of training on life skills and mindfulness-based reducing stress upon emotional quotient in schoolgirls. A semi-empirical method (i.e., pre-test and post-test) was devised for the research, which included a test group and a control group. 60 ninth-grade students with lower grades on the Bar-On Eq-i scale (1997) were selected by means of convenience sampling  from three girls' high schools in School District 3 in Tehran (Roshangaran, Bamdad Parsi, and Narjes) during the school year of 2019-2020 and randomly put into two test groups (each consisting of 20 students) and a control group (consisting of 20 students). The first group were given training on life skills (consisting of ten weekly sessions, each session lasting 90 to 120 minutes), while the second group were trained in mindfulness-based stress reduction (8 weekly 2-hour sessions). The control group received no training at all. All examinees filled out the Bar-On Eq-i questionnaire (1997) before and after training. Univariate and multivariate covariance analysis was used for data analysis. The results pointed out meaningful increases in average emotional intelligence scores as well as its components in the post-tests in the mindfulness-based stress reduction group compared to the life skills group and also in the life skills group compared to the control group. It can be concluded overall that mindfulness-based stress reduction training proved more effective than training on life skills when it came to improving female high school students' emotional intelligences.

    Keywords: students, mindfulness-based stress reduction, life skills, emotional quotient